Sercem każdej piekarni jest odpowiedni piec. Jest centralnym punktem, dlatego tak bardzo istotne jest, aby dobrać odpowiedni piec, który spełni wszystkie zadania. Źle dobrana niekorzystnie będzie wpływać na wszystkie wypieki, co znacznie utrudni całą pracę.
Piec wsadowy – zastosowanie
To, w jaki sposób ciepło przechodzi na pieczywo, wpływa bezpośrednio na sposób wypiekania bułek. Ostatnimi czasy coraz bardziej popularne są piece wsadowe. Cieszą się szerokim uznaniem wśród piekarzy, którzy dokładnie znają wymagania klientów odnośnie idealnego pieczywa. Chleb powinien być doskonale miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, to samo tyczy się bułek. Takie pieczywo z pewnością ucieszy niejednego konsumenta i wpłynie na to, że chętniej będą wracać do konkretnej piekarni. Piec wsadowy perfekcyjnie się do tego nada. Od tego czy taki piec nada się do konkretnego zakładu zależą indywidualne uwarunkowania, rodzaje wytwarzanych wypieków oraz plany produkcyjne. Standardowe wypieki nadadzą się doskonale do tego pieca, a gotowe jedzenie na pewno posmakuje klientom. Dodatkowo warto wiedzieć, że te piece są dość łatwe w użytkowaniu i nie wymagają dużych umiejętności, a analogowe sterowanie pozwoli na precyzyjną kontrolę wypieku. Modułowa konstrukcja sprzyja łatwemu montażowi i pozwala uniknąć konieczności burzenia ścian przy montażu tego pieca. Dobór materiałów pieca i komory spalania pozwalają na wypiek chleba o najwyższej jakości, a odpowiednio wydajne generatory pary pozwolą na uzyskanie pięknie chrupiącej skórki.
Długowieczność, wysoka jakość pieczywa oraz przede wszystkim największa zaleta jaką jest oszczędność sprawiają, że piec wsadowy idealnie nada się do piekarni i znacznie ułatwi pracę piekarzowi. Równomierny wypiek sprawi, że wiele osób zakocha się w smaku soczystego pieczywa.