Od lat pracowałem jako kucharz w pewnej restauracji. Niestety w pewnym momencie musiała ona zostać zamknięta. Uznałem, że teraz gdy jestem zmuszony przez życie do podjęcia kolejnej decyzji zawodowej przyszedł czas na własny biznes.
Możliwości jakie daje własny food truck
Do głowy przychodziły mi różne pomysły. Kuchnia grecka, włoska czy tradycyjna były bardzo popularne. Jednak prawdziwa inspiracja przyszła mi do głowy w tym momencie gdy zobaczyłem jeden food truck nad morzem. Uznałem, że warto postawić na taką formę gotowania w mojej rodzinnej Bydgoszczy. Wtedy moja wyobraźnia zaczęła pracować i wpadałem na różne pomysły. Food truck – Bydgoszcz, który zamierzałem otworzyć miał posiadać specyficzną kuchnię meksykańską. Ja miałem doświadczenie w takich potrawach i intencywnie pracowałem nad menu, które miało spodować się moim klientom. Posiadanie takiej formy punktu gastronimicznego według mnie było życiową przygodą. Byłem mobilny więc nic mnie nie ograniczało. Mogłem spokojnie pokonywać kilometry po naszym kraju i sprzedawać potrawy kuchni meksykańskiej. Food truck dawał wiele mozliwości, które można było wykorzystywać. Ludzie chętnie korzystali z nich w pobliżu wydarzeń kulturowych. Na dodatek co jakiś czas organizowano specjalne festiwale polegające na obecności właśnie food trucków. Innowacyjne pomysły na dania przyciągały sporą liczbę osób. Każdy chciał spróbować nowych smaków. W przypadku tej formy im bardziej zakręcony pomysł tym lepiej.
Praca z pewnością nie była nudna i jako kucharz mogłem się w niej rozwijać. Oczywiście do wszystkiego musiałem się przygotować finansowo. To było dla mnie podstawą. Miejsce do gotowania musiało spełniać pewne standardy, a ja jako właściciel musiałem je zapewnić. Jednak wszystko wykonywałem z pełną pasją.