Nie sposób przecenić walory zdrowotne dzikiej róży, a także jej aromatu czy smaku. Jest ona wysoko ceniona nie tylko przez zielarzy czy farmaceutów, ale jednocześnie przez przemysł kosmetyczny oraz osoby prywatne doceniające te walory. Jest to więc bardzo popularna roślina, nie tylko w kontekście krzewów różanych ozdabiające miejskie skwery, parki, a nawet przydomowe ogródki. Jakie są niepowtarzalne właściwości dzikiej róży i w jakiej postaci warto ją kupić?

Właściwości suszonej dzikiej róży

dzika róża suszona mielonaOwoce dzikiej róży są w znacznym stopniu zasobne w witaminę C i mają jej nawet od trzydzieści do czterdzieści razy więcej, niż ma to miejsce w przypadku cytrusów. Dobrym wyborem jest dzika róża suszona mielona. Znajdziemy w niej duże ilości witamin, w tym witamina A, B1, B2, E i K, jak również kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów czy kwasów organicznych. Może być stosowana pomocniczo w nadciśnieniu, chorobach serca oraz wątroby. Dodatkowo działa w sposób wzmacniający, przeciwzapalny, pomaga również w przypadku nieżytu przewodu pokarmowego i chroni przed szkorbutem. Korzystając z formy suszonej i mielonej dzikiej róży, można ją wykorzystywać do konfitur, do nalewek czy do herbaty. Jest to bardzo wygodna alternatywa dla osób, które nie lubią na przykład soków.

W medycynie naturalnej wykorzystywane są głównie dojrzałe owoce dzikiej róży, które mają szereg właściwości zdrowotnych. Warto mieć świadomość, że już jeden większy owoc może pokryć dzienną dawkę na zapotrzebowanie witaminy C. Taka naturalna witamina jest o wiele bardziej skuteczna w działaniu, niż witamina syntetyczna. Jednocześnie nie ma konkretnych wytycznych dotyczących stosowania dzikiej róży, choć należy pamiętać, że zbyt wysoka zawartość witamin również może być szkodliwa.

Related Posts