Herbata jest jednym z najczęściej pitych naparów. Napój ten możemy pić zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest tak uniwersalny i ceniony na całym świecie. Istnieje wiele rodzajów herbat, które cechują się innym krajem pochodzenia czy sposobem tworzenia. Jednym z najpopularniejszych naparów jest ten o nazwie Earl Grey, który produkowany jest w Indiach oraz Chinach.
Zalety herbat Earl Grey
Główną cechą herbaty Earl Grey jest dodatek bergamotki – orzeźwiającego cytrusa, który dodaje smaku i sporej dawki intensywności. Można rzec, że jest wyjątkowa, bo jej nazwa jako jedyna nie pochodzi od regionu uprawy czy składu, a od nazwiska premiera Wielkiej Brytanii w XIX wieku. Historia ta ma różne warianty, dlatego też nie tak łatwo ustalić pochodzenie nazewnictwa tej herbaty. Earl Grey jest najbardziej popularną herbatą aromatyzowaną na świecie, która wpływa korzystnie nie tylko na układ pokarmowy, ale też na ciśnienie krwi, które skutecznie obniża. Ważną funkcję pełni tutaj olejek z bergamotki, który posiada właściwości uspokajające, co przekłada się na dobre samopoczucie i lepszy nastrój. Istnieje wiele różnych wariantów tej herbaty, które różnią się składem bezpośrednio wpływającym na smak produktu po zaparzeniu. W sklepach możemy znaleźć wersje z dodatkiem skórki i trawy cytrynowej, lawendy, płatkami kwiatów czy bławatkiem. Herbata z tym ostatnim składnikiem nosi nazwę Earl Grey Superior i cechuje się niezwykłymi funkcjami przeciwzapalnymi oraz łagodzącymi objawy wielu chorób skórnych. Jest to ciekawa propozycja nie tylko do codziennego picia, ale także na prezent. Smak herbaty jest tak niepowtarzalny, że z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tego naparu.
Herbata Earl Grey jest jedną z najpopularniejszych herbat aromatyzowanych na świecie. Olejek z bergamotki wzbogaca smak naparu oraz dodaje mu intensywności. Herbata występuje w wielu różnych wariantach, do których dodaje się składniki wzbogacające smak. Popularnym rodzajem jest Earl Grey Superior z płatkami bławatka, która działa nie tylko uspokajająco, ale także przeciwzapalnie.